Yhdistys

Historiaa

Herralan Kotiseutuyhdistyksellä on pitkä historia. Vuosikymmenten ajan se on saanut seudun ihmisiä innostumaan mukaan toimimaan yhteisten asioiden puolesta.

 

Herralan Kotiseutuyhdistys perustettiin 23.5.1954. Perustavassa kokouksessa yhdistyksen johtokuntaan valittiin Anselmi Palo, Osse Viljanen, Toivo Lähde, Martti Saarinen, Uuno Laakso, Juho Mäkäräinen ja Veikko Siivonen. Tilintarkastajina toimivat Uuno Katila ja Aarne Kaivola, varatilintarkastajina Väinö Kare ja Niilo Ahonen. Ensimmäisenä vuonna jäseniä oli 36 ja jäsenmaksun suuruus 50 mk.

Samassa kokouksessa Linnamäki on päätetty ottaa erityisen harrastuksen ja huolenpidon kohteeksi. Lisäksi on päätetty laatia karttaluonnoksia seudun vanhasta asutuksesta 50 vuoden takaiselta ajalta.

Vuoden 1973 toimintakertomuksesta seuraava poiminta: Juhlia pidimme yhdet yhdessä kulttuurilautakunnan kanssa 23. pv syyskuuta. Seurojentalolle kokoontui satakunta herralalaista. Ohjelman alkuosa koostui yhteislaulusta, Kaarlo Saarisen tervehdyspuheesta, Jukka-Pekka Sarasteen viulusoolosta sekä kulttuurilautakunnan kirjallisuusmatineasta. Sen alussa piti lehtori Kauko Saraste esityksen Naisen asema suomalaisessa kirjallisuudessa.

 

Toimintaa

Harjoitamme museotoimintaa, järjestämme kulttuuritilaisuuksia, talkoita, kotiseuturetkiä ym. tapahtumia. 

Herralassa on suutarinmuseo
Heikan Jussin suutarinmuseo

Heikan Jussi eli Juho Mäkäräinen toimi kyläsuutarina mökissään. Jussi lahjoitti mökkinsä Herralan Kotiseutuyhdistykselle ehdolla, että yhdistys pitää huolta siitä museona. Jussi kuoli vuonna 1967 ja mökki siirtyi yhdistykselle ja siitä tuli museo.

Museossa on vanhoja suutarin tyävälineitä sekä arkisia kodin esineitä.
Jussin mökki sisältä

Heikan Jussista on tehty mm. väitöskirja (Tuija Saarinen: Poikkeusyksilö ja kyläyhteisö, SKS 2003) ja hänen kirjeenvaihtoaan kuvaava kirja Mökkiläiselämää. Molemmat kirjat sekä postikortteja on myynnissä museolla. Museota ylläpitää Herralan kotiseutuyhdistys.